Nieuwe verpleegkundige richtlijn eenzame ouderen

De nieuwe V&VN-richtlijn ‘Eenzaamheid onder ouderen’ moet verpleegkundigen en verzorgenden helpen bij het signaleren van en omgaan met eenzaamheid bij ouderen.

Foto: Arno Massee

Volgens V&VN wonen in Nederland ongeveer 2,9 miljoen 65-plussers. Hiervan voelen maar liefst 900.000 mensen zich eenzaam. Verontrustende cijfers, vindt wijkverpleegkundige Marjolein Zilverentant, die meewerkte aan de richtlijn ‘Eenzaamheid onder ouderen’.

De gevolgen van eenzaamheid zijn groot, aldus Zilverentant. Het vergroot de kans op allerlei gezondheidsklachten, zoals hartklachten, depressies, dementie en verlies van eetlust. Maar nog gevaarlijker: eenzame ouderen blijken 14 procent meer kans te hebben op een vroege dood.

Omgaan met eenzame ouderen

Volgens Zilverentant worstelen zorgprofessionals met het thema eenzaamheid. ‘Als verpleegkundige wil je direct handelen. Ben je eenzaam? Ga naar de breiclub! Neem een buddy! Of eet bij het buurthuis! Maar deze interventies zijn niet altijd effectief,’ waarschuwt Marjolein. ‘Want zo geef je het gevoel dat het probleem niet te lang mag duren.’ Meer tips over omgaan met eenzame ouderen vind je in dit artikel. 

Leave a Comment